Γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικων ωοθηκών, έχουν μια ορμονική ανισορροπία που σχετίζεται με τις νορμάλ αναπαραγωγικές διαδικασίες. Συνήθως ξεκινάει στην εφηβεία και σχετίζεται με ανώμαλες περιόδους και άλλα ορμονικά συμπτώματα.
Το πιο ανησυχητικό θέμα με τις πολυκυστικες ωοθήκες είναι η αύξηση της υπογονιμοτητας, το ρίσκο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις, και το υψηλό ρίσκο ανάπτυξης καρκίνο του ενδομήτριου σε μικρή ηλικία.
Για να διαγνωσθεί μια γυναίκα με πολυκυστικες ωοθήκες θα πρέπει να ισχύουν τουλάχιστον 2 από τα 3 παρακάτω συμπτώματα:
- ακανόνιστη περίοδος
- υπερανδογοναιμια / τριχοφυΐα και
- υπερηχογραφικη ένδειξη.
Επιπλέον παθολογία πάντως που συνδέεται άμεσα η έμμεσα με το σύνδρομο είναι η παχυσαρκία, η υπερινσουλιναιμια, ο διαβήτης τύπου 2, η ανώμαλη καμπύλη σακχάρου όπως και η δυσλυπιδαιμια.
Που οφείλεται;
Ο λόγος εμφάνισης των πολυκυστικων ωοθηκών δεν είναι γνωστός ακόμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση με τη ιατρικό όπως και το οικογενειακό ιστορικό της ασθενούς, που μπορεί να εννοεί την ύπαρξη κάποιας γενετικής πληροφορίας.
Υπάρχει τελικά θεραπεία;
Η θεραπεία συνήθως εξαρτάται από τους στόχους άλλα και τα συμπτώματα. Δηλαδή, εάν μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος, τότε θα χρειαστεί θεραπεία από το στόμα η ενέσιμη θεραπεία γονιμότητας.
Εάν δε θέλει να μείνει έγκυος, τότε τα αντισυλληπτικά δισκία αποτελούν την καλύτερη λύση, καθώς και αποτρέπουν εγκυμοσύνη αλλά και κοντρολάρουν την έμμηνο ρύση. Μια εναλλακτική θεραπεία είναι και η προγεστερόνη.
Για κάποια γυναίκα που δεν θέλει ορμονική θεραπεία, τότε θα πρέπει να πάρει θεραπεία για το διαβήτη. Ακόμα κι αν δεν έχει διαβήτη, η θεραπεία κοντρολάρει την περίοδο όπως και την απώλεια βάρους.
Τα υπόλοιπα συμπτώματα όπως η παχυσαρκία, η τριχοφυΐα, ο διαβήτης θα πρέπει να θεραπεύονται από τους αρμόδιους γιατρούς.
Για να βρείτε ποια θεραπεία αρμόζει σε εσάς, συμβουλευτείτε πάντα με το γιατρό σας.