Κολπίτιδα από μύκητες

H κολπίτιδα από μύκητες δεν είναι παρά η μόλυνση του κόλπου από μύκητες, όπως είναι ο candida albicans.

O candida albicans είναι ένας πολύ διαδεδομένος μικροοργανισμός με παγκόσμια εξάπλωση. Φυσιολογικά ευρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο κόλπο, στο στόμα στο έντερο και στο δέρμα χωρίς να προκαλεί συμπτώματα (σχεδόν 25%των γυναικών έχουν μύκητες χωρίς συμπτώματα).

Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν χάνεται η ισορροπία μεταξύ των φυσιολογικών μικροοργανισμών του κόλπου, και αυξάνεται η παρουσία του candida albicans. Aυτό συμβαίνει όταν στο κολπικό περιβάλλον επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη και θρέψη του candida albicans.

Eνα περιβάλλον που δεν επιτρέπει στους άλλους μικροοργανισμούς να επιζήσουν μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στην ισορροπία του περιβάλλοντος του κόλπου και να οδηγήσει σε λοίμωξη από μύκητες.

Λοίμωξη από μύκητες μπορεί να συμβεί μετά τη χρήση αντιβιοτικών (κυρίως τετρακυκλίνες) που χορηγήθηκαν για κάποιον άλλο λόγο. Τα αντιβιοτικά αλλάζουν τη φυσιολογική ισορροπία μεταξύ των μικροοργανισμών στον κόλπο, μη επιτρέποντας την ανάπτυξη των βακτηριδίων που δρουν εναντίων των μυκήτων.

Κολπίτις από μύκητες είναι συνήθης σε έγκυες ,και σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά. Στις περιπτώσεις αυτές έχουμε αύξηση των οιστρογόνων τα οποία δημιουργούν ένα άριστο περιβάλλον για τη διατροφή και την ανάπτυξη των μυκήτων.

Λοίμωξη από μύκητες μπορεί σε γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη, αναιμία κακοήθεια ή σε γυναίκες με προβλήματα του ανοσοποιητικού (AIDS).
Οι μύκητες είναι φυσικοί κάτοικοι του παχέως εντέρου και αυτό αποτελεί πολλές φορές την αιτία αναμολύνσεων. Η φύση του μικροοργανισμού αυτού επιτρέπει επαναλαμβανόμενες φλεγμονές , που μπορεί να πάρουν τη μορφή χρόνιας φλεγμονής ανθεκτικής στη θεραπεία.

Παρότι δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση, 12%–15% των ανδρών που θα έρθουν σε επαφή με μολυσμένο σύντροφο, θα παρουσιάσουν φαγούρα και εξάνθημα.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στη συχνότητα των επεισοδίων. Εάν έχουμε επανειλημμέ-νες μυκητιάσεις αμέσως μετά τη θεραπεία, η επιμμένουσες μυκητιάσεις που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, πιθανόν να είναι ένα πρώιμο σημάδι μόλυνσης από AIDS.

Oι άνδρες και οι γυναίκες που εχουν παρουσιάσει AIDS μπορεί να υπόκεινται σε διασπορά μυκήτων candida στο στόμα, τον οισοφάγο και το δέρμα.

Συμπτώματα

 • Εκροή κολπικών υγρών τα οποία μπορεί να είναι από λευκά υδαρή έως πηχτά σαν κομμένο γάλα
 • Φαγούρα στο κόλπο και το αιδοίο
 • Ερυθρότητα του δέρματος στο αιδοίο
 • Πόνο στην επαφή
 • Πόνο στην ούρηση

Πρόληψη

 • Αποφυγή των στενών ρούχων
 • Αποφυγή της κολύμβησης σε νερά μολυσμένα
 • Σιδέρωμα των εσωρούχων
 • Χρήση προφυλακτικού από την αρχή της σεξουαλικής επαφής
 • Καθαριότητα των γεννητικών οργάνων
 • TEST PAP κάθε χρόνο

Θεραπεία

Γίνεται κάτω από την καθοδήγηση του γυναικολόγου και αποτελείται από αντιμυκητιασικά φάρμακα (κρέμμες, υπόθετα, κάψουλες).