Εφηβική γυναικολογία

Εφηβεία είναι η περίοδος της νοητικής και σεξουαλικής εναρξης της ωριμότητας της γυναίκας.

Για τα κορίτσια επιτυγχάνεται συνήθως περί τα 10 με 14 χρόνια αλλά αυτό εξαρτάται συνήθως και από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Το πιο σημαντικό σημείο κατά την επίσκεψη της έφηβης στο ιατρείο είναι ο χρόνος ο οποίος αφιερώνεται στην εμπιστοσύνη της ασθενούς. Εάν μια έφηβη έρθει με τη μητέρα της, πρέπει να κατανοηθεί ότι η έφηβη είναι η ασθενής κι ότι σε κάποιο σημείο, η μητέρα θα ζητηθεί να αποχωρήσει ώστε να επιτραπεί στην κοπέλα να μιλήσει με το γιατρό ιδιαιτέρως.

Η έφηβη απ την άλλη πρέπει να βεβαιωθεί ότι όλη η επικοινωνία είναι εμπιστευτική αλλά θα βοηθούσε και η σωστή επικοινωνία μεταξύ της κοπέλας με τους γονείς της.

Ο γιατρός απ την άλλη θα πρέπει να ενημερώσει την κοπέλα για τις διάφορες μεθόδους αντισύλληψης, για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, ήδη από την αρχή της επίσκεψης, αλλά και για τo εμβόλιο για τον HPV.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο ιστορικό της ασθενούς το οποίο θα πρέπει να πηγαίνει από τις λιγότερο ευαίσθητες ερωτήσεις σε περισσότερο ευαίσθητες.

Αρχικά θα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός για τη κατάσταση στο σπίτι, την εκπαίδευσή της, τις διατροφικές συνήθειες αλλά και την αθλητική της δραστηριότητα, οποιαδήποτε χρήση ναρκωτικών ή φαρμάκων, τη συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας αλλά και την ψυχολογική της κατάσταση.

Το ιστορικό θα πρέπει να παίρνεται απουσία γονιού. Αν η ασθενής ζητήσει και την παρουσία γονέα, καταγράφεται κι αυτό στο ιστορικό.

Επιπλέον ερωτήσεις είναι η ηλικία έναρξης της περιόδου, ποσό διαρκεί η περίοδος, κάθε πόσες μέρες εμφανίζεται, αν υπάρχει δυσμηνόρροια, η ποσότητα του αίματος αλλά και η ύπαρξη έκκρισης παθολογικών υγρών που δημιουργούν κάποια παθολογικά συμπτώματα όπως κνησμός.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.