Βιταμίνη D και μεταβολικό σύνδρομο

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, παρατηρήθηκε ότι πολλοί άνθρωποι πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D, της γνωστής σε όλους και ως "βιταμίνη του ήλιου". Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε ότι πολλές γυναίκες, και ειδικά αυτές που βρίσκονται σε μετεμμυνοπαυσιακό στάδιο, εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεταβολικό σύνδρομο, μια ασθένεια που σχετίζεται με καρδιαγγειακά επεισόδια και θνησιμότητα.

 

Μπορούν όμως αυτά τα δυο σενάρια να συσχετιστούν μεταξύ τους;

Όχι απλά σχετίζονται αλλά είναι και άκρως συνδεδεμένα. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν διάφοροι φυσιοπαθολογικοί μηχανισμοί που εξηγούν τη δράση της βιταμίνης D, με πιο πιθανή εξήγηση ότι βοηθάει στην έκκριση της ινσουλίνης και στην ευαισθησία της.

Στις περισσότερες γυναίκες υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόγνωση του μεταβολικού συνδρόμου. Τα στοιχεία που είναι πιο πιθανά να μας επηρεάσουν είναι:

  • Οι διαστάσεις μέσης >88cm

  • Τριγλυκεριδια >150 mg/dl

  • Hdl <50mg/dl

  • Πίεση <130/85 mmHg

  • Γλυκόζη <100mg/dl

Με βάση αυτά τα δεδομένα, περίπου το 30% των γυναικών μεταξύ 45 με 75 ετών παρουσιάζουν ανεπαρκή επίπεδα σε τουλάχιστον 3 από τα 5 παραπάνω στοιχεία και από αυτές, ένα ποσοστό περίπου στο 60%, παρουσιάζει μεταβολικό σύνδρομο.

Παρατηρείτε λοιπόν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν έλλειψη βιταμίνης D, όχι μόνο είχαν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου από εκείνες με φυσιολογικά επίπεδα, αλλά συνδυάζονταν και με υψηλά τριγλυκεριδια και χαμηλή HDL.

Μια πιθανή εξήγηση, που μοιάζει εύκολη και απτή, είναι η μείωση της άσκησης και ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους και η πιθανή μείωση της ικανότητας του δέρματος να συνθέσει την 25-υδροξυβιταμίνησ-D η οποία οδηγεί σε έλλειψη βιταμίνης D. Αυτό μπορεί εύκολα να κατανοηθεί επειδή γυναίκες που αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους συχνά ανεβάζουν τα επίπεδα βιταμίνης D λόγω της έκθεσής τους στον ήλιο αλλά κι επειδή έχουν πιο υγιεινές συνήθειες.

Συμπερασματικά, αυτό σημαίνει ότι, αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D σε φυσιολογικά επίπεδα, είτε με φαρμακευτική θεραπεία είτε με το να πεισθεί η γυναίκα ότι θα πρέπει να ασκείται και ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους, δε μειώνονται μόνο η πιθανότητα έλλειψης της βιταμίνης D αλλά μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου.