Καθυστέρηση της ήβης

 

Μέχρι την ηλικία των 15 ετών, το 98% των γυναικών έχει ξεκινήσει τις έμμηνες περιόδους. Ένα μικρό ποσοστό (2%) αλλά καθόλου αμελητέο μπορεί να μην έχει ξεκινήσει ακόμα, και γι αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γυναικολόγο της. Ο γιατρός θα της κάνει διάφορες ερωτήσεις όσων αφορά την καθημερινότητα της, το ιστορικό της, ή ακόμα και να σας εξετάσει για να προσδιορίσει κάποια άλλα αίτια που μπορεί να οδηγούν στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αυτά τα αίτια μπορεί να είναι:

  • Οικογενειακό ιστορικό

Ένα απ τα πρώτα πράγματα που εξετάζει κάθε γιατρός είναι το οικογενειακό ιστορικό. Αν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μητέρα της ασθενούς δεν είχε παρουσιάσει έμμηνο ρύση μέχρι μια προχωρημένη ηλικία, τότε και η ίδια η ασθενής έχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιάσει το ίδιο πρόβλημα. Οι γυναίκες ξεκινούν να έχουνε περίοδο 2 με 3 χρόνια αφότου ξεκίνησαν να μεγαλώνουν οι μαστικοί τους αδένες και γύρω στον 1 χρόνο αφότου παρατηρήσουν κάποια κολπική έκκριση στο εσώρουχό τους.

  • Χαμηλό βάρος

Εάν το βάρος είναι χαμηλότερο του φυσιολογικού, αυτό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών και να την εμποδίσει απ την περίοδό της. Εάν το βάρος σας είναι μικρότερο κατά 10% απ ότι είναι φυσιολογικό για το ύψος σας, τότε οι ορμόνες υπολειτουργούν και σας αποτρέπει από μια φυσιολογική περίοδο. Αυτά συχνά παρατηρείται σε γυναίκες που είναι ανορεξικες η και βουλιμικες.

  • Αυξημένο βάρος

Εάν είστε υπέρβαρες, υπάρχει περίπτωση να μην έχετε νορμάλ περιόδους επίσης. Για να οριστεί μια μηνιαία έμμηνος ρύση, χρειάζεται να είστε σε φυσιολογικά επίπεδα βάρους, καθώς είτε λιγότερο βάρος είτε περισσότερο, οδηγεί σε καθυστερημένες έμμηνες ρύσεις.

  • Έντονη άσκηση

Εάν πιέζετε το σώμα πολύ εντατικά αθλητικά, μπορεί να οδηγηθείτε επίσης σε καθυστερημένες περιόδους. Αυτό συμβαίνει με γυναίκες που ασχολούνται με το μπαλέτο, είτε είναι δρομείς μεγάλων αποστάσεων είτε ασχολούνται εντατικά με άλλου είδους άθλημα.

Η έντονη γυμναστική καίνε πολλές θερμίδες και αφήνουν ελάχιστο λίπος. Εάν το συνδυάσετε ειδικά με συνεχομένη και έντονη πίεση, μπορούν να το καθυστερήσουν μέχρι τις ηλικίες του λυκείου.

  • Φάρμακα

Διάφοροι τύποι φαρμάκων μπορεί να περιορίσουν την περίοδο, συμπεριλαμβανομένων κι αυτόν που θεραπεύουν τον καρκίνο, υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλεργίες, και την κατάθλιψη.

  • Άλλα προβλήματα υγείας

Προβλήματα με ένα μέρος του εγκέφαλου που ονομάζεται υποθάλαμος η ένα όργανο πλησίον την υπόφυση. Αυτά τα δυο μέρη εργάζονται μαζί για να ελέγχουν την παραγωγή και την έκκριση ορμονών.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Γενετικά προβλήματα όπως το έλλειπες χ χρωμόσωμα, το σύνδρομο turner, η το σύνδρομο των ευαισθητοποιημένων ανδρογόνων.